Der er med en sund portion ærefrygt, at undertegnede anmelder modtog denne bog. Sådan må det være, når den her er udkommet i fjerde udgave, og førsteudgaven udkom i 2007. Så den må jo kunne et eller andet. Og ja – jeg slugte den.
Det er en lækker og velskrevet bog. ’Modstillinger i organisations- og ledelseteori’ forfattet af lang række bidragsydere: Thorkild B. Jørgensen, Torben Andersen, Henrik B. Sørensen, Martin Senderovitz og James Høpner. Det er navne, der for de fleste vil lyde bekendt.
Undertegnede anmeldte selv for et par år siden James Høpners fremragende bog ’Den uperfekte leder’, så forventningerne var store.
Denne 4. udgave er i forhold til seneste udgave beriget med et aktuelt afsnit om bæredygtig ledelse. Og skønt at læse en bog, hvor det er kollektivet i den store forfattergruppe, der er bidragsyderen.
Boganmeldelse
Modstillinger i organisations- og ledelsesteori 4. udgave
Af: James Høpner, Thorkild B. Jørgensen, Torben Andersen, Henrik B. Sørensen og Martin Senderovitz
Forlag: Hans Reitzels Forlag (Gyldendal)
Sprog: Dansk
Sideantal: 250
Pris: 315 kroner
ISBN13: 9788702396843
Stjerner: 5 af 6
Bogen er anmeldt af Søren Strunk-Sørensen, sss@hildebrandtbrandi.com
Bogens præmis er, at den vil være et støtteværktøj til at hjælpe med at belyse en lang række organisations- og ledelsesmæssige begreber og udfordre disse fra den gængse forestilling – derfra begrebet modstilling. Det vil sige, at alle begreber ses fra det, jeg vil kalde den traditionelle side, og modstilles herefter lidt provokerende som dualiteter og som både-og-forklaringer. Super fed læsning, hvis man er med på præmissen.
Velskrevet opslagsværk
Bogen kan læses fra enden til anden eller bruges som et inspirerende opslagsværk.
Bogen er delt i to hoveddele. En del 1, hvor teorier gennemgås som hinandens modsætninger, feks. ’Organisering og omgivelser – situationstilpasning eller meningsskabelse?” eller ”Ledelse af forandringsprocesser – forandringer eller forankring?” og især det i 4.udgave tilkomne ’Bæredygtig ledelse – industriel eller regenerativ tænkning?’ fandt jeg superrelevant og inspirerende. Og en del 2, hvor teorier som hinandens forudsætninger, f.eks. ’Effektiv ledelse – management og leadership’ eller ’Organisatoriske dilemmaer – udvikling og driff’.
En ’tour de force’ i indsigter
Bogen er hele vejen igennem indsigtsfuld, velskrevet og ikke mindst et stærkt bidrag til at huske sig selv på at en gang imellem at besøge anerkendte tænkere, teoretikere og anerkendte begreber og modeller.
Eneste udfordring er, at den kunne trænge til lidt ’hjælpeskemaer’, selvevalueringer og konklusioner. Men det skyldes nok mest, at jeg er forvænt med HBR’s redaktionelle linje i deres udgivelser. I denne udgivelse går det alligevel. Men udelukkende fordi sproget, ideen og præmissen hele vejen igennem er så stærkt og rendyrket.
Hvem er egentlig læserne?
Forlaget skriver selv, at bogen primært henvender sig til studerende på videregående uddannelser, men også er relevant for praktikere, der vil have inspiration til deres daglige arbejde.
Den første anbefaling er helt naturlig. I forhold til praktikeres anvendelse af bogen vil jeg især anbefale ledere på alle niveauer og i alle organisationsformer at nærlæse ’Teorier som hinandens forudsætning’ i del 2, da man her vil kunne få gode vinkler på sammenhænge og derved supergod og relevant inspiration til ens ledelsesgerning.
En udgivelse, der skal stå fremme på min reol
Min egen referencebog på området omkring organisation- og ledelsesteori har altid været Charles B. Handy’s ’Understanding Organizations’ fra 1976. Jeg vil blankt indrømme, at dennes plads i mit hierarki er udfordret. Og nærværende udgivelse vil være i skarp konkurrence til denne.
Det er nok ikke alle, der vil være lige så begejstret som mig. Styrken i bogen kan for nogle også være den svaghed. Lixtallet og anvendelsen af teoretiske begreber er til tider højt. Men det betyder også, at alt i bogen ikke flyver ind i hovedet som stegte duer. Og det kan til tider faktisk være helt rart, udfordrende og lærende.
Jeg giver bogen 5 stjerner af 6 mulige. Bogen kunne lige få strøet lidt tjeklister, modeller og husk lige at gøre selv-modeller ud over sig – så er den helt i top. Det må komme i 5. udgave!
Læs mere
Ny bog får topkarakter: Når nepotisme er en strategi
Snydekoder til kampen om fremtidens talent
Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd
Ny bog gør på fremragende vis etik spiselig for ledere
Sværvægter til krystalklar ledelseskommunikation
Fremragende håndbog til nyudnævnte ledere