Hun taler med en vis vægt, da hun har set og prøvet mere end de fleste – både i livet og i erhvervslivet. Det skriver hun meget klart tidligt i bogen: ”Ledelse og arbejdsmiljø hænger sammen. Dårlig ledelse skaber et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og det er svært at være en god leder i en giftig virksomhedskultur. Dårlig ledelse er en af årsagerne til et belastende psykisk arbejdsmiljø, og konsekvensen er stressramte medarbejdere”.
I bogen formidler Else Katrine Relster sin viden som psykolog og sine iagttagelser, oplevelser og viden gennem 70 år på arbejdsmarkedet. Hun har selv været
udsat for ledelse på mange niveauer, har forsket i ledelse og i særlig grad i stress, har været topleder og coachet topledere. Man er ikke ret langt inde i bogen, før man indser, at her taler en erfaren og en ekspert.
Bogen tilføres stor værdi ved at være skrevet som en vekselvirkning mellem teori, betragtninger om er erfaring med ledelse, arbejdsmiljø og stress og forfatterens meget personlige og modige fortælling fra hendes egen barndom, skolegang, lærlingetid, studier og karriere.
Boganmeldelse
Der er et hul i ethvert hegn
Af: Else Kathrine Relster
Forlag: Alpha
Sideantal: 223
Sprog: Dansk
Pris: 299,95
ISBN:978-87-7239-242-4
Stjerner: 5 af 6
Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.
Intet er fastlåst, der er et hul i ethvert hegn
Bogen er en blanding af en ’opsang’ og en tro på, at der findes løsninger. Der er ingen grund til at give op. Else Kathrine Relster bruger sin egen livsbane til at dokumentere, at selv om det kan se svært ud undervejs, så kan det godt ende glædesfyldt. Intet er fastlåst, der er et hul i ethvert hegn, hvorfra lyset kan komme ind, og hvorfra man kan komme videre.
Men opsangen står meget skarpt i bogen. Der skal gøres noget nu! Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i 2023 undersøgt, at stressramte medarbejderes tabte arbejdstid årligt koster danske arbejdspladser 16,4 milliarder kroner i estimeret produktionstab. Det kommer blandt andet fra sygefravær og mistet produktion. Forfatteren er ikke i tvivl: Arbejdsgiverne har ansvaret for at skabe et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderen brænder igennem og ikke ud med stresssygemelding til følge.
Bogen peger på alle de relevante aktører i at skabe et sundt arbejdsmiljø: Ejerne, bestyrelsen, topledelsen, mellemlederne, alle har et ansvar for at skabe en virksomhedskultur og forvalte ledelsesretten, så der skabes en sund kultur med psykologisk tryghed, der bygger på tillid og dialog, klare roller og balance mellem kompetencer og forventninger.
Stress er ikke kun et individuelt ansvar
Bogens forfatter slår til lyd for, at stress skal ses i et langt større perspektiv, end det ofte ses. Vi må og skal interessere os mere for de ydre årsagssammenhænge til stress og dårligt arbejdsmiljø. Stress opfattes ifølge forfatteren i alt for høj grad som en privat sag og ikke som en strukturel udfordring og et kollektivt ansvar. Den enkelte går ned med stress, og det har store personlige konsekvenser.
Vi er mere optaget af at behandle end af at forebygge. Men hvorfor er vi så passive, når det handler om at forstå og ikke mindst sætte ind på virksomheds- og samfundsniveau?
Presset på offentlige og private arbejdspladser stiger og stiger, det bliver sværere at styre i ustyrligheden og skabe bæredygtige arbejdspladser, hvor medarbejderne er i stand til at være væredygtige, at føle sig set, hørt og forstået, at være i balance med både arbejds- og privatliv.
Og på samfundsniveau stiger det generelle stressniveau også.
Bogens forfatter undrer sig over vores ligegyldighed og passivitet, hvad angår stress som en folkesygdom. Hvad er mon årsagen?
Forfatteren har ikke svaret, men efterlyser en national handlingsplan med det formål at forebygge stress. Men hvordan gør man det? Er det arbejdsmiljøloven, der skal justeres, eller skal man i stedet give det høj status at være en virksomhed, der passer på medarbejderne frem for at drive rovdrift på kræfterne hos de enkelte medarbejdere?
Der er ikke lette svar, ej heller i bogen. Men der er masser af god inspiration – både til hvad man ikke skal gøre, og hvad man kan gøre. Som samfund, som virksomhed, som leder og som medarbejder.
Ledelseskvalitet og din indstilling kan gøre en forskel
Bogen giver indblik i mange facetter af ledelse, psykisk arbejdsmiljø og stress – både i teori og i praksis. Else Kathrine Relster beskriver sin egen livs- og ledelsesrejse, som indeholder det meste. ’Svøm eller synk’ går igen i hendes tilgang til ledelse.
Så hun finder ofte et hul i hegnet og kommer trods modstand videre. Og det er fortalt på en morsom og selvkritisk måde. Til tider er den røde tråd mellem den personlige ledelsesfortælling (som kommer til at fylde lidt for meget) og ledelsesteorierne lidt svær af følge. Det centrale budskab står dog klart: Ledelseskvalitet kan gøre en afgørende forskel på virksomhedskulturen og det psykiske arbejdsmiljø.
Din egen opvækst, dine erfaringer i livet og ikke mindst din indstilling til arbejdslivet kan også gøre en stor forskel. Bogen dokumenterer, hvad der skaber arbejdsglæde og mening, og hvad der skaber det modsatte, mistrivsel og stress. Men hvorfor er vi så passive og bange for at sige: Nok er nok!
Else Kathrine Relster er ikke i tvivl om, hvem der kunne handle, hvis de ville: Magthaverne og arbejdsmarkedets parter – arbejdsgivere og arbejdstagere. Og det haster. Handsken er kastet med denne bog, som både arbejdsgivere og ledere kan lære af at læse.
Anmeldt af Lilian Mogensen, professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver, tidl. koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark.
Læs mere
Letlæst bog om det erfarne lederskab, der sikrer din organisation den gode vej med AI
Tag din følelsesøkonomi alvorligt
Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer
Overfladisk bog om det superspændende AI-tema
Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer
Nyttig og nødvendig bog om overvågning på arbejdspladsen
En stor, inspirerende og kritisk refleksion over emnet organisation og ledelse
Ny bog får topkarakter: Når nepotisme er en strategi
Snydekoder til kampen om fremtidens talent
Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd
Ny bog gør på fremragende vis etik spiselig for ledere
Sværvægter til krystalklar ledelseskommunikation
Fremragende håndbog til nyudnævnte ledere