462536912_1523673705178509_2944520334374177428_n

Kultur

Indsigtsfuld inspiration om ledelse i forsvaret

Mange gode bolsjer fra frontlinjen og forskningen, selv om det halter med limen i ny bog med titlen 'Ledelse I felten – inspiration, læring og erfaringer fra ledelse I militæret'.

Bogen er skrevet af Jakob Rømer Barfod fra Forsvarsakademiet og konsulent Signe Bruskin, begge ph.d. i ledelse fra Copenhagen Business School.

Udgangspunktet er Jakobs ph.d.-afhandling med feltnoter fra Grønland og Afghanistan. Det mærkes, idet dele af bogen er temmelig teoretisk. Men kan læser håndtere det, så er det spændende og inspirerende læsning

Som bagsideteksten fremhæver, har militæret en lang og stærk tradition for ledelse, som mange uden for militæret har ladet sig inspirere af. Bogens formål er at berige med indsigter i, hvordan ledelse bedrives i forsvaret, nærmere bestemt i frontlinjen.

Det leverer bogen overordnet set. Der er mange spændende refleksioner og læringspunkter om ledelse i forsvaret, og hvorfor man gør, som man gør. F.eks. sondringen mellem lederskab, styring og føring. Den konstante træning af detaljerede rutiner, tæt koordinering, detaljerede briefinger, reviews og hyppig feedback.

Det overrasker, at kollektiv ledelse fylder så meget som det gør i frontlinjen. Især er det spændende læsning, hvordan man i militæret opbygger den tillid og psykologisk tryghed, som er så afgørende i skarpe situationer. Hvor man skal stole på, at sidemanden har din ryg, og turde påpege fejl og svagheder, inden de koster liv.

 

Boganmeldelse

Ledelse i felten – inspiration, læring og erfaringer fra ledelse i militæret

Af: Jakob Rømer Barfod og Signe Bruskin

Forlag: Samfundslitteratur

Sprog: Dansk

Sideantal: 150

Pris: 200 kr.

ISBN:9788759343791

Stjerner: 4 af 6

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder, forfatter

 

Vi får en indsigtsfuld rundtur i ledelsesemner, f.eks. psykologisk tryghed, læring, forandringer, meningsskabelse og kollektiv ledelse, alle set fra et militært synspunkt.

Feltnoterne fra den ene forfatters forskning fremhæves som styrkepunkt og særpræg for bogen. De skal inspirere med indsigt i, hvordan ledelse bedrives i situationer, hvor det handler om liv eller død. Her lover man mere, end bogen kan holde.

For det første er det begrænset, hvor skarpe situationer vi ser, for forskeren er jo af gode grunde ikke med i direkte kamp. Feltnoterne handler mere om trænings-, inspektions, briefing- og reviewseancer, altså situationer før, efter eller ved siden af kampen.

Feltnoter mangler redigering

For det andet, og det er en vigtig svaghed i bogen, savner feltnoterne en redaktionel bearbejdning. Nogle er så indforståede og spækket med militært slang og forkortelser, at de er svære at forstå for udenforstående. Nogle udtryk forklares, men de fleste gør ikke, f.eks. tier to site, uxo, spotmap, ditcher, mentale drills, verbal controls, daypack, T-walls, Hesco-bastion, J2, complex attack, crossload, flares, hoist øvelse og hot crew change

En simpel ordforklaring bagest i bogen havde gjort underværker. I stedet irriterer nogle af feltnoterne mere, end de inspirerer. Der mangler også forklaring af konteksten og kobling til bogens budskaber. Sammenholdt med de mange uforklarede fagudtryk, misser forståelsen af situationen eller pointen for mange af feltobservationerne, og det er synd for det gode arbejde.

Det havde også løftet bogen med en bedre afslutning end blot enkelt side med refleksion, som ikke gør os meget klogere. F.eks. en afsluttende diskussion af, hvad der er særligt ved ledelse i forsvaret, og hvad andre kan lære af det.

Selv om de mange gode indsigter savner en bedre lim, er det en absolut både spændende og nyttig bog. Man får megen god indsigt på bogens 150 sider, som åbenlyst er skrevet af forfattere, der er særdeles godt hjemme i deres emne.

Anmeldt af Kim Buch-Madsen, forretningsudvikler, forandringsguide, foredragsholder, forfatter.

 

Læs mere

Flere lyspunkter og kun lidt dødvande i vismandsrapport

Realistisk, nyttig og modig bog om samarbejde

En god guide til AI: ChatGPT, Gemini eller Copilot

Ny bog skuffer: Kritik af moderne arbejdskulturer og ledelsespraksisser er for skinger

En bog, som vil og kan noget for både den nye og erfarne leder

Hastighed og de gode løsninger er ikke hinandens modsætninger – tværtimod

Bog om værdien af kvinders arbejde er et polemisk partsindlæg, men alligevel læseværdig

Et personligt manifest for et bedre arbejdsliv

Letlæst bog om det erfarne lederskab, der sikrer din organisation den gode vej med AI

Tag din følelsesøkonomi alvorligt

Hverdagsimplementering stiller skarpt på levedygtige organisationsforandringer

Overfladisk bog om det superspændende AI-tema

Anmeldelse: Ny Vismandsrapport er bestemt ikke uden problemer

Nyttig og nødvendig bog om overvågning på arbejdspladsen

En stor, inspirerende og kritisk refleksion over emnet organisation og ledelse

Ny bog får topkarakter: Når nepotisme er en strategi

Snydekoder til kampen om fremtidens talent

Samfundet, virksomhedens bundlinje og medarbejdertrivsel går hånd i hånd