491217316_10001309656612847_5735976697450409208_n

Kultur

Så Absolut – Forandring fryder

Vi lever til stadighed i en tid, hvor forandring er et vilkår. Konstant fokus på ændrede rammer for organisationen og paratheden til at handle på disse er bogens vigtige omdrejningspunkter. Absolut Forandring er både inspirerende og væsentlig læsning for alle der ønsker at bidrage til identifikation af forandringsbehov og eksekveringen af disse.

Udgivelsens budskab er grundlæggende: Forandringer er ikke lette hverken at identificere behovet for, at initiere eller at eksekvere. Til gengæld er de bydende nødvendige for langt de fleste organisationer. Disruption er i gang hele tiden i snart sagt alle brancher og alle geografier. Kunsten er mest af alt evnen til at gå fra justeret forretningsstrategi til reel forandring. Det er denne proces bogen giver en omfattende og indsigtsfuld inspiration til, med en række teoretiske og praktiske vinkler.

De klassiske forandringsteorier

Bogens gennemgang af fire udvalgte forandringsteorier er baseret på fire klassikere. John Kotters ottetrins model, Kurt Lewins tre-fase model, Harold Leavitts systemmodel og endelig McKinseys 7S sammenhængsmodel gennemgås systematisk, kortfattet og grundlæggende. At hver af disse fire forandringsteorier afslutningsvis bliver kommenteret med en udfordrende og/eller kritisk vinkel, giver værdi til det samlede indtryk af gennemgangen.

Boganmeldelse

Titel:        Absolut FORANDRING

Forfatter:  Henrik Ørholst

Forlag:     Hans Reitzels Forlag

Sprog:      Dansk

Sideantal: 253

Pris:          360 kroner (vejl.)

ISBN:        978-87-02-42252-8

Vurdering: 5 af 6 stjerner

Anmeldt af:  Niels Kühl Hasager

Især Kotters og Lewins forandringsmodeller må siges at være vel lineære i deres oprindelige orientering. Selv om bogen ikke er og ikke skal være en psykologisk orienteret tilgang til forandringsledelse, så kunne en gennemgang af et par øvrige klassiske forandringstilgange, hvor mennesket er endnu mere i fokus, have givet et andet og måske yderligere nuanceret billede på forandringsledelse og de mekanismer der kan både drive og bremse forandringer.

Forandringer medfører modstand

Bogen beskæftiger sig med det velkendte og væsentlige fagbegreb ”modstand mod forandringer” og de oftest forekommende typer af modstand. Der gives en række perspektiver på – og konkrete processer for – at reducere denne ofte opstående modstand mod forandringer f.eks. Strategic Fitness Process og Leading Transformation model med tre klare faser. Disse tilgange repræsenterer, mest af alt, et ledelsesperspektiv, som også er bogens velbegrundede og valgte afsæt. Det kunne være interessant at dykke ned i om en reel buttom-up tilgang giver andre perspektiver, når der tales forandringsbehov og muligheden for eksekvering af forandringer. Erkendelsen af et forandringsbehov kommer måske allerbedst fra organisationen, og de medarbejdere der er tættest på markedet, konkurrenterne og virkeligheden. At typisk mindre forandringsprocesser altid er i gang, på forskellige organisatoriske niveauer, er et aktiv for langt de fleste organisationer, anføres det. Selv om forandringer ikke nødvendigvis er virksomheders eller menneskets natur, så kan vi godt forandre, hvis det giver mening.

Mennesker er vigtigere end alt andet

Bogen gør gældende at ”mennesker er vigtigere end bureaukratiet”. Det kan man ikke være uenig i. Mennesket er vigtigere end alt andet og det er også bogens udgangspunkt. Hvis man læner sig op ad en række mere cirkulært og fortsat klassisk orienterede tilgange til forandringer, vil man få en noget anden teoretisk erkendelse og indsigt. Her tænkes især på Karl Weicks og meningsskabelse, hvor forandringen skabes gennem kommunikation (talk the walk), fortolkning, samskabelse og ikke mindst handling, og på Peter Senges model ”de fem discipliner” med bl.a. organisatorisk læring, fælles vision og mentale modeller i fokus. Mennesket er nøglen til en vellykket forandring suppleres det i kapitel 8, det er således her slaget skal slås for alvor, når der skal forandres.

 Et fremragende overbliksbillede

Udgivelsens helt store aktiv er forfatterens veloplagte faglige formidling og ligefremme tilgang til forandringens univers. Det medfører at læsningen af Absolut Forandring bliver let, inspirerende og samtidig bestemt lærerig. Udgivelsen kan anbefales til praktikeren der arbejder, eller ønsker at arbejde, med forandring. Og til den studerende, der ønsker at få et overskueligt indblik i en række væsentlige forandringstilgange og toneangivende teorier. At udgivelsen løbende krydres med gode eksempler fra en række virksomheder som A.P. Møller, Vestas, B&O, Amazon, Twitter og VW med flere medfører en fin balanceret synergi mellem teori og praksis.

Anmeldt af Niels Kühl Hasager

 

Læs mere

Samtaler i ledelsesteamet – uden filter

Bogen Overskudskvinder: Økonomisk uafhængighed er den direkte vej til ligestilling

Ingen modeller er rigtige, men nogle modeller er nyttige

Ny bog får seks stjerner: Frisættelsens ulidelige lethed

Hvorfor er vi på arbejdspladsen?

Grundig analyse afdækker Ruslands militære kapaciteter i en krigstid

En beretning fra klimakampens skyttegrav

Sådan gør man personlig kundeservice helt unik

Ny bog om elbiler giver spændende indsigt

Nyt strategibog får seks stjerner

Ny bog om ledelse i rummet er alt andet end hverdagskost

Vigtig bog om brobygning mellem unge generationer og fremtidens virksomheder

En stigende polarisering udfordrer den gængse ledelse…..

Alt for mange arbejdspladser er ikke for børn

Ny bog om kunstig intelligens overfor kunder får topkarakter

Ord, ord, ord! – og hvad de faktisk betyder i ledelse

Den selvledende organisation er et dilemmafyldt farvand

Nye tider kræver ny tilgang til ledelse – måske…. Ledelsesbog skyder forbi målet

Solid og systematisk lederhåndbog til digital modning

Ny bog gør op med de økonomiske modeller