494815970_1288371082710340_6402342954188510008_n

Kultur

Samtaler i ledelsesteamet – uden filter

Ny ledelsesbog, ”Så tal da sammen for helvede," sætter kontant fokus på, at mange lederteams – sammensat af intelligente, erfarne og veluddannede mennesker – alligevel kæmper med noget så basalt som at tale sammen.

Lad os starte med det helt grundlæggende: Hvis ikke den øverste ledelse kan finde ud af at træffe de rigtige beslutninger om de vigtigste emner, på baggrund af åbne og ærlige drøftelser, – ja, så skal man ikke regne med, at resten af organisationen lykkes. Trappen fejes som bekendt oppefra.

Derfor er det lidt af et paradoks, at så mange lederteams – sammensat af intelligente, erfarne og veluddannede mennesker – alligevel kæmper med noget så basalt som at tale sammen. Ikke bare tale om drift, KPI’er og strategiske mål, men tale sammen ærligt, frit og med den form for tillid, hvor man tør sige, hvad man virkelig tænker og mener. Hvor man tør være uenig uden at frygte konsekvenserne. Hvor man faktisk lytter, og hvor diskussioner ikke er magtkampe, men et middel til at nå frem til bedre beslutninger. Og når beslutningerne er truffet, så står man sammen om dem og følger op – uden bagtanker og halve forbehold. Det burde være gængs praksis. Men det er det alt for sjældent.

En ledelsesfabel

Det er netop dette spændingsfelt, Lone Aggernæs Thornberg dykker ned i med sin bog ”Så tal da sammen for helvede!”. Titlen er kontant – og det er budskabet også: Vi bliver nødt til at kunne tage de vanskelige samtaler i ledergruppen, hvis vi vil lykkes som organisation. Bogen er fortalt som en slags fabel, hvor vi følger et fiktivt lederteam med tre personer, der på overfladen burde have det hele – kompetencer, ansvar og ambitioner – men som i praksis arbejder forbi hinanden. Det bliver hurtigt klart, at det ikke er ond vilje, men snarere en masse usagte ting, skjulte antagelser og manglende tryghed, der spænder ben.

Grebet med at skrive bogen som en fortælling fungerer godt. Det gør stoffet let at gå til og meget genkendeligt. Man mærker, at historierne ikke er grebet ud af luften, men bygger på Thornbergs mangeårige erfaring som konsulent. Det giver autenticitet, og det gør det muligt som læser at spejle sig i karaktererne – måske endda lidt mere, end man har lyst til.

Lencioni med indre dialog

Det er dog ikke svært at se, hvor inspirationen kommer fra. Strukturen, temaerne og metoden ligger meget tæt op ad Patrick Lencionis ”The Five Dysfunctions of a Team”, som mange kender som en af de helt store klassikere om teamledelse. Thornberg lægger heller ikke skjul på, at hun står på skuldrene af Lencioni – hun henviser direkte til ham flere steder i bogen. Det er fair og åbent, men det rejser også et spørgsmål: Hvis man vil arbejde med tillid, konflikt, commitment, ansvar og resultater i lederteamet – hvorfor så ikke bare gå til originalen?

Svaret ligger i, hvordan ”Så tal da sammen for helvede!” bidrager med noget andet og noget mere psykologisk. Thornberg tager os nemlig med helt ind i hovedet på lederne. Hun skriver ikke bare, hvad de gør – hun viser os også, hvad de tænker, føler og tolker undervejs. De indre dialoger spiller en mere central rolle, og netop her adskiller bogen sig alligevel noget fra Lencioni. Det giver et vigtigt perspektiv: At de personlige reaktioner, følelser og antagelser, vi hver især går rundt med, i høj grad påvirker dynamikken i teamet. Teamproblemer er ikke kun noget, der “er mellem os” – de starter ofte inde i os selv.

Lettilgængelig og brugbar

Et andet stort plus er bogens format. Den er kort, letlæst og lige til at tage fat på – og det øger tilgængeligheden markant. Man skal ikke sætte en weekend af for at komme igennem den, og det gør det lettere at få både ledergrupper og individuelle ledere til at engagere sig i emnet. Ulempen er naturligvis, at der ikke er plads til at gå i dybden med, hvordan man konkret griber egne teamproblemer an. Man får ikke alle nuancerne med, og man efterlades med en lyst til mere. Men det er måske netop pointen: Bogen er en inspiration, ikke en manual. Den sætter gang i refleksionen og sender læseren i den rigtige retning.

Bogen indgår i serien ”Ledelseshverdage”. Og der henvises til en introduktion af denne som gratis kan downloades fra forlaget hjemmeside. Paradoksalt er introduktionen dog længere end bogen. Og, bogen kan sagtens læses uden denne rammesætning.

En bog der åbner samtalen

Alt i alt er ”Så tal da sammen for helvede!” en praksisnær og relevant bog for ledere og konsulenter, der arbejder med ledelsesteams og samarbejde i topledelsen. Den bringer ikke revolutionerende nyt, men den gør det kendte vedkommende, levende og relaterbart.

Hvis du leder efter en bog, der kan åbne en ny samtale i ledergruppen – eller måske endda en samtale, I har undgået lidt for længe – så er denne bog et godt sted at starte. Den kan ikke løse problemerne for jer, men den kan hjælpe med at pege på dem – og vise, hvordan man kan begynde at tage dem alvorligt.

Anmeldt af Af Olav Vorup – Leadership, Safety & Culture, Maersk Training

 

Læs mere

Bogen Overskudskvinder: Økonomisk uafhængighed er den direkte vej til ligestilling

Ingen modeller er rigtige, men nogle modeller er nyttige

Ny bog får seks stjerner: Frisættelsens ulidelige lethed

Hvorfor er vi på arbejdspladsen?

Grundig analyse afdækker Ruslands militære kapaciteter i en krigstid

En beretning fra klimakampens skyttegrav

Sådan gør man personlig kundeservice helt unik

Ny bog om elbiler giver spændende indsigt

Nyt strategibog får seks stjerner

Ny bog om ledelse i rummet er alt andet end hverdagskost

Vigtig bog om brobygning mellem unge generationer og fremtidens virksomheder

En stigende polarisering udfordrer den gængse ledelse…..

Alt for mange arbejdspladser er ikke for børn

Ny bog om kunstig intelligens overfor kunder får topkarakter

Ord, ord, ord! – og hvad de faktisk betyder i ledelse

Den selvledende organisation er et dilemmafyldt farvand

Nye tider kræver ny tilgang til ledelse – måske…. Ledelsesbog skyder forbi målet

Solid og systematisk lederhåndbog til digital modning

Ny bog gør op med de økonomiske modeller